Presenteren

Presenteren is altijd lastig. Je moet het maar weer durven om voor een groep te gaan staan en rustig je verhaal te vertellen. Zelf heb ik er niet heel veel moeite mee om voor een groep te staan. Ik ben altijd wel in voor een geintje en voel mezelf dan niet snel ongemakkelijk als er naar me gekeken word. Maar ook aan mijn presentaties is iets aan te merken. Het ligt niet zo zeer aan mijn verhaal maar aan mijn stem. Ik heb een stem die vrij snel monotoon wordt. Ik kamper hier al heel lang mee en wil er echt iets aan doen. Ook moet ik meer interactie met het publiek zoeken waardoor mijn presentatie minder saai word. Dit zijn dan ook gelijk mijn twee doelen die ik wil behalen.

Een presentatie bestaat uit drie onderdelen.

  • Opening
  • Middenstuk
  • Afsluiting

Bij de opening vertel je even kort wie je bent, waarom je komt presenteren en wat je gaat vertellen. Soms is het ook handig om te beginnen met een icebreaker. Dit is een grapje of een stelling waardoor je gelijk de aandacht hebt van de groep.

In het middenstuk vertel je de kern van je verhaal. Je legt je onderwerpen uit of haalt mensen over om jou product te kopen.

In de afsluiting kun je de mensen lekker maken met een leuke stelling of een cliff hanger. Je geeft ook in je laatste zinnen iets mee waar de mensen over na kunnen denken.

Bij een goede presentatie hoort natuurlijk ook een leuke visuele ondersteuning. Hierin wordt niet veel tekst gebruikt maar is puur een hulpmiddel voor je verhaal. Ook kan het je verhaal verduidelijken voor de groep mensen waar je aan presenteert.

Een goede presentatie heeft natuurlijk ook een aantal criteria namelijk:

  • De inhoud moet duidelijken boeiend zijn. Ook kan enige diepgang je verhaal een stuk aantrekkelijker maken.
  • Je moet goed te verstaan zijn. Ook vinden mensen het prettig als je rustig praat en enige intonatie gebruikt. Het is ook fijn als je de taal beheerst waar je in presenteert. Taalfouten in je visuele ondersteuning en je verhaal zijn dan ook een no go!
  • Je lichaamstaal is ook een belangrijk onderdeel. Door een open houding kun je de mensen ook veel sneller boeien.
  • De visuele ondersteuning moet er altijd gelikt uitzien zodat, het echt een toevoeging heeft op je verhaal.
  • Aan het eind is het altijd leuk voor de mensen om vragen te stellen. Geef deze mensen dat ook de gelegenheid hiervoor.
  • Houdt je aan de gestelde tijd. Maak je verhaal niet langer of korter dan nodig is.

Hier stond ik aan het begin van het schooljaar met deze vaardigheid.

Slechte presentatie

Een goede presentatie

Reflectie

Voor het vak professionele vaardigheden heb ik een aantal keer het presenteren geoefend. De laatste keer ging over mijn passie ‘badminton’. Ik had mij goed voorbereid en wist er dan ook genoeg over te vertellen.

Ik wilde bereiken dat de groep geïnteresseerd zou zijn en dat ik enige intonatie in mijn stem zou gebruiken. Ook wilde ik interactie met het publiek. Ik verwachte dan ook van mijzelf een goed verzorgde presentatie.

Ik ging voor de klas staan en vertelde mijn verhaal. Ik begon met een korte inleiding en zocht dan ook meteen interactie bij het publiek. Ik had geluk dat mijn publiek gelijk reageerde op mijn vraag. Dit gaf dan ook toevoeging aan mijn verhaal.

Ik was erg tevreden met mijn presentatie. Ik kreeg leuke complimentjes en ook een klein beetje kritiek. Wel werd er over mijn intonatie gesproken dat ik het goed toe had gepast. Zelf zag ik ook dat interactie met het publiek erg belangrijk is voor je presentatie.

De volgende keer zou ik misschien iets minder aan mijn vingers kunnen zitten en bijvoorbeeld een pen vast kunnen houden. Dit staat dan ook een stuk professioneler.