Feedback geven en ontvangen
Feedback geven is een belangrijk onderdeel tijdens projecten en andere opdrachten tijdens de opleiding. Je geeft dan ook vaak feedback op medeleerlingen waar ze dan ook echt iets aan hebben. Maar wat zijn nou precies de regels hiervoor? Natuurlijk zijn er een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het geven van feedback.
- Noem zowel sterkte punten als verbeterpunten van de ander
- Stel alleen waarneembaar gedrag aan de orde, zonder oordelen of interpretaties
- Beschrijf het gedrag zo concreet mogelijk
- Beschrijf zoveel mogelijk recent gedrag
- Praat in ik-termen: ‘’ik vind dat …’’ in plaats ‘’jij bent …’’
- Beschrijf het effect dat het gedrag van de ander op jou heeft
- Vraag of de ander begrijpt wat je bedoelt
- Geef concreet aan wat de ander zou kunnen veranderen in zijn gedrag
- Overvoer de ander niet met feedback. Beperk je tot het belangrijkste
Dit zijn de punten waar je over na kunt denken tijdens het geven van feedback. Maar feedback ontvangen is natuurlijk ook een kunst. Hieronder een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het ontvangen van feedback.
- Zie feedback als een kans om te leren en niet als een aanval
- Luister goed en blijf rustig
- Neem de feedback als kennisgeving aan. Reageer niet door te argumenteren,te verklaren of te verontschuldigen
- Vraag om verduidelijking als je iets niet begrijpt
- Toon waardering voor de feedback
- Besef dat de ander je serieus neemt
Hieronder mijn bewijs van Feedback op een ander groepje tijdens, de pitch van Project D
Reflectie
Voor elk project is er een eindpitch. Tijdens deze eindpitch wordt je beoordeeld op bepaalde vaardigheden. Bij het laatste project hebben wij dan ook de gelegenheid gekregen zelf een feedback formulier te maken voor de eindpitch.
Ik heb dus voor de eindpitch een feedbackformulier gemaakt. Dit was eigenlijk geen probleem aangezien we al erg veel voorbeelden voorbij hebben zien komen tijdens andere feedback momenten.
Zelf wilde ik een goede feedback voor het andere groepje bereiken. Ik verwachte van mezelf dat ik dit wel tot stand kon brengen. Wel vond ik dat ik objectief moest zijn en dat ik moest letten op de manier waarop ik mijn feedback zou opschrijven.
Toen de eerste presentatie begon probeerde ik aandachtig te luisteren en te letten op de vaardigheden die waren beschreven op mijn feedback formulier. Het is erg lastig aangezien ieder groepje op een andere manier presenteert. Wel vond ik het leuk om te zien hoe verschillend groepjes konden zijn.
Toen alle groepjes klaar waren mochten we de feedback vertellen aan het desbetreffende groepje. Dit vond ik leuk om te doen omdat, ik het leuk vind om mensen te motiveren om het de volgende keer nog beter te doen!
Ik vond dat ik het best goed deed. Ik zag aan de groepjes die ik feedback gaf dat ze er echt iets mee konden. Dit is dan ook de bedoeling van feedback. De volgende keer zou ik niets anders doen aangezien ik denk dat het prima is gegaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb